Подача сиру
Абсолютно точно, що без сиру неможливо уявити собі Францію. Як й без вина. До речі, вино та сир у Франції подають часто разом в якості десерту після основної страви. Сир зазвичай подають на гарній окремій тарілці або дошці з каменю чи дерева, нарізають невеличкими кубиками або шматочками, прикрашають виноградом чи додають горіхи. Їдять сир, починаючи з менш насиченого за смаком та закінчуючи більш зрілими, ароматними та витриманими сирами.
Види
Сир у Франції виготовляють з різних видів молока – козиного, овечого, коров’ячого. Він може бути м’яким або твердим, витриманим та зрілим або молодим. На будь-який смак. Сир додають у різні страви, з ним роблять десерти та прото їдять як завершення трапези.
Сирні ринки
Вибір та купівля сиру – це особливе задоволення. Французи часто купують сири на фермерських ринках. Тут зазвичай продукти свіжі, домашні. Та й яке задоволення – спробувати різні види сиру перед тим, як обрати, що придбати для себе. Як будете у Франції, обов’язково відвідайте такий ринок – оберіть сир, додайте до нього волоський горіх та пляшку вина. Це може стати вашою чудовою французькою вечерею.
Що ж обрати?
Почати можна з класики:
- Brie
французьких монархів. Одного разу навіть Карл Великий сказав про сир Брі, що «тільки що він спробував одну з найбільш витончених страв». Батьківщиною цього сиру є регіон Брі, а саме містечко Meaux, що розташоване близько Парижу. Саме тут проходить один з найбільш великих щорічних ринків сиру.
Brie – м’який, вершковий, ніжний сир з коров’ячого молока. В нього приємний вершково-карамельний відтінок, згори сир вкритий оболонкою з плісняви з прожилками, які добре помітні на поверхні сиру. За технологією Brie витримують в холоді 4-6 тижнів, щоб він дозрів. Цей вершковий сир буває також й більш зрілим. В цьому випадку його називають Brie Noir та витримують в холоді від 1 місяця до року. Смак такого сиру більш насичений, вньому можуть бути горіхові або фруктові нотки.
- Camembert
Camembert навіть часто плутають з його «батьком», але відмінності все ж таки є. Він більш жирний, ніж Brie. В його ароматі є легкі грибні нотки. За зовнішнім виглядом він також відрізняється від свого попередника. Камамбер має білу скоринку – рівну, без прожилок. Та й сам сир всередині більш світлий. Витримують його 1-2 місяці. Саме сир Camembert можна частіше за все побачити у вигляді традиційного французького сніданку з багетом.
- Roquefort
Також обов’язково спробуйте Сhèvre. Це м’який сир з козиного молока, який часто додають у салати та сендвічі. Також відомий Mont d’Or з коров’ячого молока із скоринкою з плісняви. Придбати такий сир, до речі, можна лише з вересня по травень.
Звичайно, у Франції є також багато й твердих сирів. Наприклад, відомі сири Brebis basque з овечого молока; Comté – з коров’ячого, Emmental – сир з великими дирками, який зпочатку виготовляли лише у Швейцарії. Пізніше цей рецепт потрапив у Францію, де став дуже популярним. Цей сир часто використовують в перетертому вигляді для виготовлення лазаньї, піцци, пирігів та інших страв. Дуже гарний сир яскраво-помаранчевого кольору виготовляють у Ліллі. Це сир Mimolette.
Звичайно, ще є багато-багато видів сиру. Ми впевнені, що ви зможете обрати щось для себе. Бажаємо вам en goûtant belle du fromage – приємної сирної дегустації!