Блог школи французької мови Côte d'Azur
Про Францію

Особливості французької кухні

Французька кухня визнана однією з найкращих в світі. Й недарма, адже французи вважають приготування їжі мистецтвом та ставляться до цього з безумовною повагою. Результат не вимагає себе чекати – розкішні витончені страви французької кухні неймовірно популярні та відомі в усьому світі. Французькі кухарі приділяють зовнішньому вигляду страви, способу його подачі не менше уваги, ніж її смаку чи аромату. Естетика має бути у всьому. Але не тільки кухарі Франції притримуються такої думки, самі французи – безумовні гурмани, які цінують смачні страви, ароматні напої та гарні місця для прийняття їжі. Трапеза – це насолода від їжі. Тут не потрібно поспішати. Напроти, навіть діловий обід чи вечеря можуть тривати декілька годин. Повірте, саме їжа разом може бути найбільш вагомою частиною ваших перемовин.


Франція – країна з великою кулінарною історією, де можна зустріти як витончені складні страви високої кухні від найкращих французьких кухарів, так й прості традиційні домашні рецепти, які із задоволенням використовують самі французи щодня.

Висока кухня 


Страви високої кухні – це спадок королівського столу, де рецепти доведені до досконалості, всі деталі враховані, а кількість інгредієнтів може перевищувати навіть й сотню. Сьогодні висока кухня – це найкращі кухарі з усієї Франції, відомі ресторани з гучними іменами та зірками Мішлен, найкращі продукти для приготуванні та вишукані страви.

Традиційна французька кухня


Традиційна французька кухня більш проста безумовно, ніж високе кулінарне мистецтво, але від цього вона не стає менш смачною. Раніше навіть в домашніх стравах, які готували в родині від покоління до покоління, також використовувалося багато компонентів – овочі, м’ясо, риба, соуси, ароматні трави та спеції. Сьогодні, звичайно, інгредієнтів використовується менше – весь світ прагне до спрощення, це також стосується й традиційної французької кухні. Але смачні французькі страви не стають менш гарними від того, просто зараз їх можна готувати швидше та простіше.

В різних регіонах Франції є свої традиції. Наприклад, в південних провінціях полюбляють більш гостру їжу, а на південному сході готують багато риби та рибних страв. Також багато залежить й від місця розташування регіону. 

Ельзас, що межує з Німеччиною, звичайно перейняв певні німецькі кулінарні традиції. Тут вам запропонують м’ясо, ковбаски, паштети, півня у вині  - coq au vin...  та зігріваючий глінтвейн. 


Нормандія – регіон яблуневих садів. Саме тому тут вас зустрінуть ароматним сидром, а після трапези запропонують досить міцний кальвадос. Пиріг з яблук – коронний десерт цього регіону. Також тут радимо скуштувати качку. Майже 100%, що вона буде у сидрі або в яблуках. Це також регіон, де на сніданок вам обов’язково приготують млинці з різним наповненням або омлет.


Бретань – регіон карамелі, морепродуктів та м’яса. Саме тут найкращі у Франції устриці. Спробуйте їх у лимонному соці.

Лотарінгія подарувала світу відомий пиріг quiche lorraine (кіш лорен) – солоний пиріг з листкового чи пісочного тіста з беконом. Сьогодні такий пиріг можна знайти навіть в найменшому кафе Франції. Це також батьківщина улюбленого багатьма десерту, французького печива з мигдального тіста – макарон.


Напевно, ви здогадуєтесь, батьківщиною чого є Шампань? Так, все вірно! Напій з бульбашками, який ми називаємо шампанським, походить саме звідси.  

До шампанського та не тільки французи різних регіонів можуть запропонувати також й різні десерти – крем-брюле та профітролі, еклери та бізе, канеле та круасани.  

Cote d'Azur або Лазурний берег Франції – це узбережжя Середземного моря до самої межі з Італією. Також тут розташоване князівство Монако (Французька Рів’єра). Тут чудовий клімат, прекрасно ростуть овочі та фрукти, оливкові дерева, трави. Доповнюють страви рибою та морепродуктами. Звичайно, через близкість до моря, вони тут завжди свіжі та найкращої якості. Рекомендуємо обов’язково скуштувати страви з морепродуктами саме в цьому регіоні. Лазурний берег – це також страви з баранини, а також й дичини. Близкість з Італією принесла до цього регіону багато також з італійської кухні.  

Provence (Прованс) – особливий регіон Лазурного берегу. Тут росте багато трав - кмин, чабрець, розмарин, лавр, майоран, лаванда та інші ароматні трави. Напевно, ви зустрічали назву «Herbes de Provence», тобто прованські трави?


В цьому регіоні також люблять й рибу та морепродукти, готують особливий суп – bouillabaisse. Цей суп складається з декількох видів риби - le merlin (марлін), la vive (морський дракон), la rascasse (морський йорш), le congre (морський вугор) та інших. Бульйон для цього супу готують особливим чином – на основі вина, куди додають невелику кількість шафрану та оливкову олію. Ця страва цікава й тим, що подають її двічі – спочатку як суп, з сухариками, змащеними часникової олією. А потім, коли ви з’їсте бульйон, вам подадуть неперевершену рибу bouillabaisse.

Готуємо вдома


Прованс – це також й відомий у всьому світі ratatouille (рататуй). Його ми пропонуємо вам приготувати вдома прямо сьогодні ввечері. Ця страва чудово підійде для літньої вечері.

Отже, рататуй. Родом з Провансу. Його також люблять готувати й на Лазурному березі, а саме у Ніцці. Це апетитне овочеве рагу, яке подають як основну страву або гарнір до м’яса, наприклад.


Для того, щоб приготувати класичний рататуй, вам знадобляться: свіжі баклажани, кабачки, перець, цибуля та томати. Всі ці овочі тушкують ло готовності, в кінці додають невелику кількість часнику, щоб додати гостроти, та тушкують ще трішечки. Також може бути й інший варіант приготування цієї страви: можна всі овочі обжарити окремо, а потім змішати та трішечки ще тушкувати.  
Рататуй – чудова літня страва. Поживна та легка одночасно. Як справжні французи, ми вип’ємо під час вечері також й келих вина. Ви з нами?

Bon appetit!